Shtëpia pa Dritare në Leiria

Vendodhja : Leiria, Portugali
Arkitekt : Aries Mateus

Dritarja është një lupë që kontrollon çfarë ti shikon dhe çfarë jo. Firma “Aries Mateus” eksploron këtë ide në Shtëpinë Lieria.

stringio (8)

E pozicionuar në Leiria, Portugali, shtëpia është e vendosur sipër një kodre me pamje nga qyteti dhe kështjella pranë saj. Ajo rikrijon formën ideale të një vile klasike, të plotësuar me çati. Duket qartë që ato çka mungojnë janë dritaret, të cilat ngjajnë sikur janë fshirë nga muret e bardha.

stringio

stringio (17)

stringio (5)

stringio (4)

stringio (2)

Një tavan i xhamtë, i madh, sjell dritën në oborrin qëndror, duke ndriçuar dhe dhomat përreth. Këto formojnë hapësirën kryesore për jetesë të shtëpisë, në një kohë që dhomat e gjumit janë të vendosura poshtë dhe sipër saj.

stringio (18)

stringio (3)

stringio (16)

stringio (10)

stringio (11)

stringio (12)

stringio (13)

stringio (14)

stringio (15)

Përvec tavanit të xhamtë, nuk ka dritare te tjera tradicionale në muret e jashtme të shtëpisë, përveç çarjes së hyrjës. Arkitekët thonë: “ Ndërkohë që dritaret kryejnë funksion si në ndërtesat e tjera: duke lejuar dritën , ventilimin dhe lidhjen me ambjentin jashtë; këtu i shohim në këndvështrim tjetër : të paturit një pamje më distante nga ajo çfare ka përreth. Atë pamje që pronarët duan.”

stringio (21)

stringio (20)

stringio (6)

Shtëpia Leiria, poetikisht manipulon dritaren si mjet arkitektonik. Edhe pse duket abstrakte arkitekti siguron : “ Kjo është një shtëpi e zakonshme, ku njerëzit jetojne çdo ditë të lumtur dhe entuziastë.”

Burimi : Aires Mateus
Fotografi : Fotografi : FG+SG – Fernando Guerra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »