Pylli Vertikal – A do e shohim edhe në Tiranë një ndërtesë të tillë?

 Për ata që nuk e dinë, Stefano Boeri është arkitekti i përzgjedhur për të projektuar planin e ri urbanistik të Tiranës.
Sot po ju paraqesim projektin e tij më të famshëm, të cilin pse jo shpresojmë ta shohim të ideuar edhe në Tiranë.

Pylli Vertikal

Arkitekt: Stefano Boeri
Vendodhja : Milano, Itali

Në një periudhë ku qëllimi kryesor është bërë zënia e sipërfaqeve të mëdha me ndërtime, Pylli Vertikal na sjell një model të qëndrueshëm banimi, ku ripyllëzimi kontribon në rigjenerimin e ambjentit dhe biodiversitetit urban pa implikimin e zgjerimit te qytetit.

IMG_2508

Projekti ndahet në dy kulla, njëra 26 kate dhe tjetra 18 dhe është i pozicionua në lagjen e re te qytetit të Milanos. Të drejtuara nga dielli, 900 (nëntëqind) pemë dhe 2000 (dy mijë) bimë janë shpërndarë në gjatësinë e kullave, me qëllim ndërtimin e një mikroklime, prodhimin e lagështisë, absorbimin e C02 dhe pluhuradhe dhe prodhimit të oksigjenit. Ky lloj dizajn u eksperimentua më parë në një tunel ere, për tu sigurar që bimët nuk do thyheshin ose përkuleshin.

IMG_2509

IMG_2504

IMG_2517

IMG_2525

IMG_2530

Bosco-Verticale-3

Bosco-Verticale-light (1)

Nëse do të bëjmë një xhiro nëpër këtë zonë të re, do shikojmë qartë kontrastin që ekziston midis ndërtesave të larta prej xhami dhe Pyllit Vertikal. Ju cilën do të zgjidhnit për të jetuar?

IMG_2532

IMG_25431

Burimi: www.stefanoboeriarchitetti.net
Fotografi: 00-A.al

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »