Ka 750.000 Bunker në Shqipëri!

Këtë herë do t’ju prezantojmë me një studim shumë interesantë! Një nga ata studime që kur e lexon kupton sa pak njeh nga vendi që kë lindur dhe je rritur. Bunkerët na kanë shoqeruar gjatë gjithë jetës (të paktën flas për ata që janë brezi pas viteve 90′), e megjithatë asnjehëre nuk më kishte kaluar nëpër mend që këto bunkere mund të shfrytezohen edhe për qëllime të tjëra përvec së arsyes fillestare të krijimit.

Në hartën më poshtë mund të shihni me njollat e zeza se numri 750.000 nuk eshtë aspak një ekzagjerim per të bërë titull bombastik, por një realitet. Këto bunker janë të ndarë në tre zona të ndryshme (zona bregdetare, urbane dhe malore) si dhe me 3 madhësi të ndryshme.

148378

 

 

Më poshtë ju ftojmë të ndiqni pjesë të ndryshme të këtij projekti. (Per arsye Copyright, posti eshte ruajtur ne gjuhen origjinale).

 

concrete-mushrooms-small-1

Projekti quhet ndryshe dhe “kërpudhat e betonit”, një emërtim shumë i goditur do thoja :p

concrete-mushrooms-small-13

 

concrete-mushrooms-small-61

Duke i patur gjithmonë pjesë të jetës tonë, asnjëri nga ne nuk është tërhequr ndonjeherë nga ideja e të paturit të këtyre bunkereve pasi ata ishin pjese e jetës dhe historisë tonë. Por e kundërta ndodh kur të huaj vinë në Shqipëri, dhe besoj kete e kemi vënë re të gjithë. Bunkeret janë një objekt atraksioni shumë i madh për këdo nga këta të huaj dhe vizitimi i bunkereve prej tyre shoqerohet shpesh me fotografi të shumta dhe nje lloj ekzaltimi!!

concrete-mushrooms-small-67

Tre, janë tipet e bunkereve në Shqipëri:

  1. Seria prej tre bunkeresh, “Qender Zjarri”
  2. Seria e bunkereve solitar dhe në pika strategjike, “Pike Zjarri”.
  3. Seria e bunkereve në një vije lineare.

 

concrete-mushrooms-small-74

 

concrete-mushrooms-small-75

concrete-mushrooms-small-76

concrete-mushrooms-small-83

Pyetja e drejtë në këtë rast është a mund të përdoren këto relike të historisë në dicka më të mirë?

concrete-mushrooms-small-90

Përmendëm dhe më lartë që këta bunkerë gjenden në tre madhësi të ndryshme :

  1. Bunkeret e vegjel S, janë ndërtuar për të patur hapsirë vetëm për një person (ushtarë në këtë rast). Këta bunkerë gjenden kryesisht në zonën perëndimore , sidomos atë bregdetare në grupime prej tre bunkerësh të lidhur nëpërmjet tuneleve.
  2. Bunkeret medium M, janë bunkerë të ndërtuar me qellim strehimin e një familje prej 4 personash në rast lufte !!
  3. Bunkeret e medhenj L , janë bunkerë të projektuar për të mbajtur armë dhe artileri të rëndë dhe mund të strehojnë deri në 10 persona.

concrete-mushrooms-small-91

Mundesitë për rehabilitimin dhe transformimin e këtyre bunkereve janë të shumëllojshme.

concrete-mushrooms-small-92

concrete-mushrooms-small-93

concrete-mushrooms-small-94

concrete-mushrooms-small-95

concrete-mushrooms-small-101

concrete-mushrooms-small-102

concrete-mushrooms-small-103

 

Research, Production, and Project
by: Elian Stefa and Gyler Mydyti
for: Cultural Planning and Coexistence
at: Politecnico di Milano – 2009

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »