Arkitektura për Miqtë tanë me katër këmbë

Miqtë tonë me katër këmbë meritojnë një vënd special. Të njëjtën gjë mesa duket kanë menduar dhe këto arkitektë,duke na sjellë shtëpi të vogla,që mund të ndërtohen lehtësisht nga ne.

Shtëpia Beagle
Arkitekt: MRDV

Në ditët e sotme një proporcion i madh i qenve jetojnë brënda dhe jeta e tyre ndërthuret me stilin e familjes,për këtë arsye lind nevoja e një arkitekture të posacme per to.Detyra e projektimit u nis nga kolibja tradicionale e qenit dhe u transformua në një banesë elegante dhe interaktive. Edhe Snoopy- qeni më i famshem Beagle(rracë qeni),mund te jetonte ketu. Forma e lakuar e fton qenin të futet në shtëpi dhe i ofron rehatshmëri dhe qetësi. Sa herë që ai del dhe futet struktura i përgjigjet me një lëvizje.

mvrdv

13_grcic_layout_1102_en_ol.ai

Shtëpia Kopësht
Arkitekt : Sou Fujimoto
Kjo është shtëpia ku qeni jeton brënda shtëpisë ku pronarët e tij jetojnë. Kjo arkitekturë është një hapësirë jetese për qenin,gjithashtu dhe mobilje për njerëzit, një kopësht në brëndësi të shtëpisë.
Projekti jonë ofron një shtëpi e cila kombinon objekte të ndryshme që nevojiten në jetën e përditshme të njerëzve dhe qenve. Pjesa e brëndshme shërben si qëndrim per qenin,ndërkohë që pjesa e sipërme krijon një raft me pjata,libra,lule..etj. Kjo skenë realizohet për të përfshirë qenin në jetën e përditshme dhe krijon një marrdhënie të re midis të dyja palëve.

sou-fujimoto

03_fujimoto_layout_1102_en_ol.ai

Arkitekturë për qen të shkurtër dhe trup të gjatë
Arkitekt : Atelier Bow – Wow
Për shkak të këmbëve të shkurtra, është e vështirë ti dallosh Dachshunds (rracë qeni) dhe është e vështirë për ta të ngjisin objekte.
A ka ndonjë mënyrë për to që te jenë më afër syrit? Ndoshta dicka me shkallë do i lëndonte. Po sikur një rampë që paloset? Kjo me siguri bën punë. Le ta bëjmë të gjatë mjaftueshëm sa pë të bërë banjo dielli. Pjesa poshtë rampës është si shtëpi për qen të vegjël, ku mund të stërviten dhe luajnë.

atelier-bowwow

05_bowwow_layout_1102_en_ol.ai

Shtëpia rrobë
Arkitekt: Torafu Arkitekt
Nuk ka rëndësi nëse është shi ose asfalti është shumë i ngrohtë, nëse qeni është i vjetër ose i dëmtuar,sepse qentë duan vetëm të dalin me të zotin e tyre cdo ditë. Projektova “shtëpinë e lëvizshme” për të lehtësuar vështirësitë e qenve në këto kushte. Vendosa rrota te një kosh, një jastëk të rehatshëm, një mbulesë për ditët me diell dhe krijova një vënd po aq të rehatshëm sa hija e pemës.

torafu

06_torafu_????A.ai

Shtëpi e lëvizshme
Arkitekt: Toyo Ito
Nuk ka rëndësi nëse është shi ose asfalti është shumë i ngrohtë, nëse qeni është i vjetër ose i dëmtuar,sepse qentë duan vetëm të dalin me të zotin e tyre cdo ditë. Projektova “shtëpinë e lëvizshme” për të lehtësuar vështirësitë e qenve në këto kushte. Vendosa rrota te një kosh, një jastëk të rehatshëm, një mbulesë për ditët me diell dhe krijova një vënd po aq të rehatshëm sa hija e pemës.

toyo-ito

10_ito_layout_1112_en_ol.ai

Shtëpia pasqyrë
Ariktekt : Konstantin Grcic
Kohët e fundit jam ndeshur me një studim i quajtur “Testi i Pasqyrës”, i cili përdoret nga neurologët për të parë reagimin e kafshëve përpara pasqyrës. Qentë janë regjistruar si një dështim, pasi ato mbështeten në shqisa të tjera për mbijetesë përvec shikimit. Por pronarët që kanë Poddles (rracë qeni) mundet shumë mirë ta hedhin poshtë këtë gjë,pasi kjo rracë jo vetëm që e njeh veten përpara pasqyrës por janë edhe shumë të kujdësshëm për pamjen e tyre.

konstantin-grcic

09_kuma_layout_1102_en_ol.ai

Fotografia: Hiroshi Yoda
Burimi: www.architecturefordogs.com

2 thoughts on “Arkitektura për Miqtë tanë me katër këmbë

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »