REPORTING FROM THE FRONT – Bienale e Arkitekturës Venezia 2016 (Pjesa I )


Sigurisht nuk mund të mungonim edhe këtë vit në Bienalen e Arkitekturës: arkitektë të famshëm, kualitet i lartë, materiale të recikluara nga ekspozitat e një viti më parë.
Në këtë pjesë të parë duam t’iu tregojmë një këndvështrim të përgjithshëm mbi tematikën dhe pavionet e këtij viti.

dsc_0285

Kuratori i këtij viti, Alejandro Aravena, është arkitekti i parë nga Kili, i cili ka fituar cmimin e arkitekturës “Pulitzker 2016”. Ai shkruan:

“Edicioni i 15-të i Ekspozitës Internacionale të Arkitekturës ofron një këndvështrim tjetër të sfidave, komplekse dhe të ndryshme që arkitektura has. REPORTING FROM THE FRONT (të raportosh nga fronti), kërkon të dëgjojë ato që paraqesin perspektiva të reja dhe që janë në gjëndje të ndajnë me ne eksperiencën e tyre.

Propozimi jonë është i dyfishtë : nga njëra anë, duam të tregojmë gamën e gjerë të tematikave – arkitektura duhet të japë disa përgjigje, duke i shtuar dimensioneve artistike dhe kulturore që i takojnë ambjentit tonë, ato sociale, politike, ekonomike dhe ambjentale. Nga ana tjetër, duam të evidentojmë faktin që arkitektura përdoret për të dhënë pergjigje në më shumë se një dimension në të njëjtën kohë, dukeu integruar më shumë sektorë, në vënd që të amplifikojë vetëm një.

Duam të insistiojmë në ato shëmbuj të cilët duke evituar tendecat e modës, i rezistojnë tentativave për zbukurime të tepërta. Donim të krijonim një masë arkitektësh kritikë, të cilët janë në kërkim të një infinit pa kohë.”

dsc_0286

dsc_0297

Pavioni i Pergjithshëm, i pozicionuar në Arsenale, na sjell pas në kohën kur përdornim materialet bazike për ndërtim.
dsc_0302

Kulla TID në Tiranë, është prezantuar në Bienale, si shprehje e potencialit që ka arkitektura për të asistuar në transformime sociale dhe kulturore.
dsc_0309

dsc_0312

NEUBAU
Migrimi nga rrethinat në qytete të mëdha, kërkon ndërtimin e zonave masive të banimit.
dsc_0342

dsc_0347


LightScapes

Rrezet e e dukshme të dritës quhen “Rreze Krepuskulare”, ose shprehur në mënyrë më romantike “Shkallët e Engjëjve”.
dsc_0362

dsc_0364

Reciklimi dhe Teknologia përballë njëra-tjetrës
dsc_0397

Fragmente nga jeta e apartamenteve
dsc_0406

dsc_0409

dsc_0410

dsc_0448

Arkitekti Peter Zumthor, surprizoi këtë vit me një program krejt ndryshe. Në vënd të paraqëse projektet, ka ndërtuar një “podium” dy katësh, ku shfaqen pëlhura artizanale shumëngjyrëshe.
dsc_0463

dsc_0466

Burimi: www.biennalevenezia.com
Fotografi: 00-a.al

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »