Lebanon – “Parisi i Lindje së Mesme”

Këtë vit u mbajt edicioni i parë i “Javës së Dizajnit në Dubai”, ku ndër të tjera u eksplorua mbi skenën kulturore dhe dizajnin e qëndrave urbane të Lindjes së Mesme. Ekspozita që na tërhoqi më shumë vëmëndjen ishte ajo dedikuar “Parisit të Lindjes” me emrin Lebanon, kryeqytetit të Beirutit.

E organzuar në mënryë kronologjike, ekspozita tregonte arritjet më të mëdha arkitektonike të qytetit. Viti 1960 u shoqërua me një boom ekonomik dhe krijinim e disa kompanive të reja, dhe mbi të gjitha me ardhjen e arkitektëve të mëdhenj si Alvaro Aalto dhe Karol Schayer.

f1sd_iconic_city_brilliant_beirut_dubai_design_week_2015_yatzer
Électricité du Liban Headquarters, by J. Aractingi, J. Nasser, P. Neema and J.N. Conan (CETA), Beirut, Lebanon, 1965-1972. © Arab Center for Architecture, Pierre Neema Collection.

“Kur nisa të bëj fotografi, kreativiteti më erdhi instiktivisht dhe arkitektura mu imponua vetvetiu për shkak të pasurisë që kishte ky vënd. U bë vëndi perfekt për lojën e dritës dhe hijes për një amator si unë. Zbulova se ato cfarë njerëzve i duken vënde të mërzitëshme ose hapësira komune nuk ishin aspak të tilla. Në përfundim, isha i interesuar të tregoja sesa e hollë ishte linja midis, artit, arkitekturës dhe realiteti.”
Serge Najjar-Fotograf

p1_iconic_city_brilliant_beirut_dubai_design_week_2015_yatzer
KOUJAK-JABER by Victor Bisharat, 1964. Photo by Serge Najjar, 2013, © Galerie Tanit Beirut.

Në vitin 1967 për shkak të luftës në të gjithë Arabinë, shumë dizajner në Lebanon kaluan në një “revolucion” arkitekturor modern, si një kundërpërgjigje për ate cfare po ndodhte. U realizuan ndërtesa fetare, kisha dhe xhami, për të treguar që projektimi vazhdon. Gjithashtu ajo cka është interesante është zhvillimi në vitin 1975 i dizajnit grafik, për shkak të posterave dhe fushatave të mëdha politike dhe ushtarake.

scf31_iconic_city_brilliant_beirut_dubai_design_week_2015_yatzer
Gandour Logo-evolucioni nga e majta në të djathtë: 1857, 1940, 1980 and 2014 {designed by Mash Creative & SocioDesign}

f1_iconic_city_brilliant_beirut_dubai_design_week_2015_yatzer

Në 1990, ndërtimi i shtetit rifilloi sërisht. Periudha gjatë të cilës arkitekti Lebanez Bernard Khoury projektoi klubin e natës më të famshëm Bo18, i konsideruar si një nga kontributet më të mëdha në përiudhën post luftës. Klubi është ndërtuar nëntokë dhe ka një strukturë të artikuluar prej soletave të rënda metalike.

fbb1_iconic_city_brilliant_beirut_dubai_design_week_2015_yatzer
B018 nightclub by Bernard Khoury, 1998. Photo © DW5 Bernard Khoury.

sf1_iconic_city_brilliant_beirut_dubai_design_week_2015_yatzer
B018 nightclub by Bernard Khoury, 1998. Photo © DW5 Bernard Khoury.

x1_iconic_city_brilliant_beirut_dubai_design_week_2015_yatzer
B018 nightclub by Bernard Khoury, 1998. Photo © DW5 Bernard Khoury.

fdf1_iconic_city_brilliant_beirut_dubai_design_week_2015_yatzer_0
B018 nightclub by Bernard Khoury, 1998. Photo © DW5 Bernard Khoury.

Në ditët e sotme, pavarsisht zhvillimeve politke dhe problemeve sociale, qyteti vazhdon të zhvillohet me ritme të vrullshme, me shëmbuj të pakrahasueshëm urbanë, arkitektonikë dhe interior dizajn si psh: restoranti Lebanez LIZA, Fondacioni Aishti dhe Instituti Issam Fares projektuar nga Zaha Hadid.

ffg_iconic_city_brilliant_beirut_dubai_design_week_2015_yatzer

fxsd_iconic_city_brilliant_beirut_dubai_design_week_2015_yatzer
Arkitekti Lebanez Karim Bekdache showroom- shitje e mobiljeve të vejtra

f3_iconic_city_brilliant_beirut_dubai_design_week_2015_yatzer
“Camille” mbajtëse keku nga Marc Dibeh | 29 × 49 cm | 2014. Photo © Art Factum Gallery Beirut.

liza1_iconic_city_brilliant_beirut_dubai_design_week_2015_yatzer
LISA restorant në Beirut, photo © LISA Beirut.

f2we_iconic_city_brilliant_beirut_dubai_design_week_2015_yatzer
Arthropod ndricues nga Ghassan Salameh, 2015.

f1w_iconic_city_brilliant_beirut_dubai_design_week_2015_yatzer
Dizenjuar nga Ghaith Abi Ghanem & Jad Melki / Ghaith&Jad.

f1d_iconic_city_brilliant_beirut_dubai_design_week_2015_yatzer
Tavolinë nga seria e the LOULOU/HODA, seria mban emrin “Mobiljet e gjyshes”

f2w_iconic_city_brilliant_beirut_dubai_design_week_2015_yatzer
AUB IOEC ENGINEERING LAB by Nabil Gholam Architects. Photo © Ieva Saudargaitė.

Burimi: www.yatzer.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »